用港人資源 照顧中国人

港共聲稱內地家庭子女沒有中国中小學課程讀,若重返中国難以融入當地教育系統,不利大灣區發展,因而撥出一幅位於天水圍,成立本港第一所只提供內地課程的私立學校。該幅地皮面積達8608平方米地,預計提供不少於900個學額,2025/26學年開始運作,主要取錄非本地學生。

►8608平方米,到底可以做D咩?
參照規劃署日前向區議會提交「屯門藍地綜合規劃發展」文件,30公頃(300000平方米)可興建2.16萬伙公屋,為6.1萬香港人解決住屋問題。這幅天水圍地皮面積大約係屯門藍地嘅2%,換言之可以興建432伙公屋,為1220名港人提供居所。

►900名中国學童 v.s. 1220名港人
現時大灣區十劃都未有一撇,搞極都彈唔起,與此同時香港平均輪候公屋時間已經長達5.8年,至2021年3月底有253,800人等緊公屋。為咗強行融入港人唔需要嘅大灣區,而犧牲1220名港人住屋機會,哩900名中国學童咁L想讀中国課程,一早就唔好落黎啦DLLM🤬

Leave a Reply